Kene böceği kan emerek gıda gereksinimini karşılar. Kene böceğinin boyutu 5 mm olup koyu kızıl ya da kahverengi renktedirler. Yassı ve oval bir yapıya sahip olan kene haşeresi kan emerek olgunlaşır. Kene böceği gıda ihtiyacını aynı pire haşeresinde olduğu gibi kan ihtiyacını insanlardan ve hayvanlardan karşılar. Kene haşeresi dış alanlarda otlaklarda, ağaçlık alanlarda, hayvanların yaşadığı alanlarda görülürler. Kene haşeresi yaşadığımız mekanlara ya hayvanlar aracılığıyla ya da kenelerin bulunduğu alanlarda insanların yer alıp üzerlerinden gelmesiyle taşınır. Kene haşeresi yumurtlayarak çoğalım gerçekleştirir.
Kene haşeresi yaşadığımız alanlarda kısa sürede üreyerek çoğalırlar. Kısa sürede yüzlerce kene haşeresi oluşur. Kene haşeresi hiç kan emmeden de 8 ay yaşayabilir. Kene haşeresinin ısırmasıyla kırım kongo kanamalı hastalığı oluşur. Kene haşeresinin neden olduğu bu hastalık yüzünden yüzlerce kişi yaşamını kaybetmiştir.
Kene kan yoluyla bulaşan hastalıkların taşıyıcısı durumundadır. Ene ısırması durumunda zaman kaybetmeden doktora gidilmeli ve kenenin görüldüğü alan hemen profesyonelce ilaçlatılmalıdır.